Duševní zdraví

Vlastní výroba stresu: Odhalení, jak si často sami (a zbytečně) cucháte nervy

29. červen 2023

Chodíte na jógu, vedete si deník vděčnosti, ubrali jste na alkoholu… a stejně se ne a ne uklidnit. Proč se cítíte, jako by vás napínali mezi dvě mlýnská kola, která se točí, točí… až vás pomalu, ale jistě semelou?

Odpovědí je: stres. Nikoliv ale ten pracovní, vztahový, rodičovský, finanční… ale poctivý home-made stres, který si často vyrábíte sami. Ano, je to tak.

Návod je neuvěřitelně zajímavý a jednoduchý, a co víc: zažíváte díky němu ty největší dávky stresu, které si jen dokážete představit.

Začněme, ať se do toho můžete pořádně ponořit.

Krokem číslo jedna: ingredience.

Perfekcionismus a nerealistická očekávání

První nezbytnou ingrediencí je: perfekcionismus. Chtějte všechno dokonalé a pro dosažení maximálního účinku si připravte velkou velkou dávku očekávání. Zkrátka naložte si toho co nejvíce a hlavně nezohledňujte žádné limity, především ty fyzické a mentální. Vydržte pár dnů a jakmile uvidíte, že tato směs začíná pobublávat, nadchází čas pro přimíchání podstatné složky: sociálního srovnávání.

Ano, co by to bylo za stres, kdybyste se nezačali srovnávat s ostatními. Můžete k tomu přidat pár lžic sebeobviňování, že nejste tak dokonalí jako oni, lehce si zaprokrastinujte (ideálně díváním na dokonalé fotky jiných) a zakápněte to esencí odložených úkolů.

Máte? Tak hurá!

Nadchází krok číslo dva: míchání. Před tím, než se do něj však pustíte, zkuste si vytvořit pořádné tragické scénáře… máte alespoň jeden? Výborně. Jakmile máte všechny potřebné suroviny, míííchejte. Doporučujeme zapnout na plné obrátky vašeho vnitřního kritika a nezapomeňte na občasné okořenění negativními myšlenkami. Míchejte pečlivě, až dosáhnete hladkého a jednotného stresového smoothie.

Čas na přidání výbušných látek

Jakmile je směs krásně promíchaná a vy cítíte, že tlak pomalu, ale jistě, stoupá, přichází na řadu trocha adrenalinu. Přidejte do směsi několik stresových situací, které vás dokáží dostat na pokraj šílenství. Může to být například zapomenutí důležitého termínu nebo konflikt s blízkou osobou. Přidejte si pár úkolů navíc, slibte někomu něco, co vás dostatečně zatíží, slib samozřejmě nedodržte včas, abyste ho i nadále mohli nosit. Dejte svému stresu čas na působení a sledujte, jak se zvětšuje. 

Příprava na explozi

V momentě, kdy začnete pociťovat nepříjemné napětí a neklid, špatně spíte a nevíte, z které do které, je jasné, že se váš výrobní proces blíží k vrcholu. Připravte si prostředí, ve kterém budete schopni naplno prožít každou sekundu svého stresu. Možnosti jsou neomezené: stresující hudba, nákup v Ikey, špatné osvětlení nebo místnost plná ječících dětí. Hlavně se nezapomeňte pořádně nehýbat, pijte k tomu hodně kávy a zmuchlejte jídelníček.

Exploze

Je čas na vyvrcholení! Zavřete oči a načerpejte maximum ze všech pocitů, které vás přepadají. Cítíte srdce bušit jako o závod, dýchání se zrychluje a pocení se stupňuje? Skvělé! Jste připraveni na dosažení vrcholu svého úsilí.

A je to tady, jupí! Maxi stres propuknul. A co je nejlepší? Na počátku žádný stresor přítomný nebyl, zvládnete si ho vyrobit zcela sami!

A teď bez legrandy.

Relaxace a zotavení

To, že si stresové situace dost často vytváříte sami, jste asi na základě předchozích řádků pochopili. Je to taková poněkud obtěžující dovednost naší hlavy, nicméně: nezoufejte, jde to i otočit. 

Dámy a pánové, přichází čas na relaxaci a zotavení.

Pokud se vystresujete, dopřejte svému tělu a mysli čas na odpočinek. Najděte si čas na činnosti, které vás uklidní a obnoví váš vnitřní klid. Může to být meditace, cvičení, čtení nebo třeba relaxační koupel s vonnými svíčkami. Vaše tělo si za veškerou tu výrobu stresu prostě zaslouží pořádnou odměnu.

Bonusový krok: Smysluplné perspektivy

Nechme na chvíli bokem výrobu stresu a pojďme se podívat na to, jak z tohoto kruhu vystoupit:

Dopřejte si odpočinek: zpomalte tempo a dopřejte si čas na regeneraci. Relaxační aktivity jako meditace, jóga nebo procházky v přírodě mohou být skvělým způsobem, jak znovu najít vnitřní klid.

Organizujte si čas a prioritizujte: Stres se často hromadí kvůli přetížení úkoly a nedostatku času. Vytvořte si plán, rozdělte si úkoly na menší části a dejte jim jasnou prioritu. Tak budete mít větší pocit kontroly a tlak se sníží.

Dejte prostor svým emocím: Někdy je zdravé a uvolňující prostě si pustit ventil a vyjádřit své emoce. Nebojte se hledat podporu u blízkých lidí, sdílet své starosti a najít společné řešení. Otevřená komunikace může být velkým ulehčením.

Péče o tělo a zdravý životní styl: Zdravé stravování, pravidelný pohyb a dostatek spánku mají obrovský vliv na naši schopnost zvládat stres. Dejte si pozor na vyváženou stravu, pravidelný cvičební režim a dodržování dostatečného odpočinku.

Hledání radosti a smyslu: Nezapomeňte si najít čas na radostné aktivity, které vás naplňují. Může to být čtení oblíbené knihy, poslech hudby, umělecké tvoření nebo třeba trávení času s blízkými lidmi. Pamatujte, že radost a smysl života jsou těmi nejúčinnějšími antistresovými protijedy.

Autorkou článku je Milena Toman.