Duševní zdraví

8 psychologických knih, které by si měl přečíst úplně každý

30. srpen 2022

Když se řekne psychologie, možná si jako první představíte vousatého pána, který během popotahování z dýmky skenuje vaši mysl. Na Sigmunda Freuda dnes ale zapomeňte – přinášíme vám poněkud srozumitelnější dávku psychologických poznatků, které můžete přímo po přečtení aplikovat v osobním či pracovním životě.

Carol Dwecková: Nastavení mysli

Je pro vás lehké nebo těžké přijímat výzvy? A jak se vám poslouchá zpětná vazba od druhých lidí? To jsou jedny z mnoha otázek, na základě nichž dělí Carol Dwecková myšlení lidí na tzv. fixní a růstové. Na základě desítek let výzkumu pak ukazuje, že tyto styly významně ovlivňují to, jak se nám daří v práci či ve vztazích, a hlavně: ukazuje, že toto nastavení mysli lze vědomě změnit.

Hlavní motto knihy:

„Ti, kteří věří, že na sobě stále mohou pracovat, jsou úspěšnější než ti, kteří si myslí, že mají své schopnosti „dány“."

Daniel Kahneman: Myšlení rychlé a pomalé

Čím byl dřív pro psychology Freudův Výklad snů, tím je dnes Kahnemanova kniha o lidském myšlení. Autor, psycholog a držitel Nobelovy ceny v ní čtenářům vysvětluje nejen principy fungování lidského mozku, ale také myšlenkové zkratky a klamy, kterými sami sebe obelháváme, a to v běžných, ale i zásadních momentech našeho života.

Hlavní motto knihy:

„Ano, život lze žít inteligentněji a zdá se, že je tento způsob života lepší.

Martin Seligman: Vzkvétání

Jakmile zazní slovo psycholog, je každému jasné, že je zle. Psychologie ale není jen o nemocech, neštěstí a utrpení: důkazem budiž Martin Seligman, který se rozhodl paletu psychologických témat rozšířit také o ty pozitivní a šťastné stránky lidského života – v knize Vzkvétání odpovídá na otázku, proč stojí za to žít a jak pozitivní aspekty lidského bytí vědomě kultivovat.

Hlavní motto knihy:

„Štěstí, zaujetí činností, smysluplnost, láska, vděčnost, úspěch, osobní rozvoj, lepší vztahy – představují základ optimálního lidského prospívání – vzkvétání. Když zjistíte, že můžete mít více těchto věcí, váš život se změní.“

Verena Kast: Jak být sám sebou

Švýcarská psycholožka a filozofka Verena Kast je skvělým tipem pro všechny, které láká psychologie C. G. Junga, ale na přečtení (a pochopení) jeho knih nemají kapacitu (uklidnění: je nás hodně). Autorka si jako hlavní téma její nejnovější knihy vybrala autenticitu, a odpovídá v ní tedy na otázku, kdo jsme, co nás utváří a jak je vlastně možné, že tohle všechno „drží pohromadě“. Oceňujeme také množství příkladů ze života, díky kterým její psychologickou teorii čtenáři snáze pochopí.

Hlavní motto knihy:

„Všechno, co nás dráždí na jiných, může vést k pochopení sebe sama.“

(Carl Gustav Jung)

Jon Kabat-Zinn: Život samá pohroma

Když vám někdo nabízí instantní řešení a rychlý návod ke štěstí, dejte nohy na ramena a rychle utečte. Pokud se ale setkáte s někým, kdo vám nabídne změnu prostřednictvím vytrvalé práce, zbystřete. Právě taková je psychologická kniha, která navzdory svému ne příliš růžovému názvu navrátila mnohým lidem chuť do života. Profesor medicíny Jon Kabat-Zinn v ní čtenáře učí praxi mindfulness, a vysvětluje, jak za pomocí všímavosti můžeme čelit těm méně příjemným událostem našeho života.

Hlavní motto knihy:

„Naučte se naslouchat svému tělu, dýchejte. Dopřejte si chvilky zastavení a momenty, kdy jste sami se sebou.“

Daniel Goleman: Pozornost

Kdo vlastní smartphone, ví, jaký nápor na naši pozornost tato chytrá krabička představuje. Daniel Goleman v této knize ale upozorňuje na fakt, že čím víc se naše pozornost rozostřuje, tím méně se nám daří. Abychom si náš život (a schopnosti soustředění) v digitálním a hektickém světě nezpackali, je potřeba umění pozornosti obnovit. Tato kniha tak poskytuje čtenářům nejen teoretický background výzkumu pozornosti, ale také praktických návodů, jak na to.

Hlavní motto knihy:

„Chceme-li si získat kontrolu nad vlastním životem, musíme se nejprve naučit ovládat svou pozornost.“

Irvin D. Yalom: Pohled do slunce

Kdo se hlásí na psychologii, tomu většinou v seznamu četby nechybí tituly od Irvina D. Yaloma, jehož knihy patří mezi studenty psychologie k těm úplně nejpopulárnějším. Proč? Jeho knihy mají všechno, po čem běžný zvědavec touží: Čtivost, příběhy z praxe a srozumitelné vysvětlení tajů lidské mysli. Konkrétně v knize Pohled do slunce na příbězích ukazuje, že za mnohými psychickými problémy stojí často vědomí naši vlastní smrtelnosti.

Hlavní motto knihy:

„Jsme tvorové pátrající po smyslu, kteří se musí vyrovnat s obtížemi vzniklými z toho, že jsme byli vrženi do vesmíru, jež vnitřně postrádá jakýkoliv smysl.“

Alan Watts: Vědění pro nejisté časy – Průvodce věkem úzkosti

A lehce filozofická tečka na závěr – zejména pro ty, kteří zápasí se strachem a úzkostí. Dnes již kultovní kniha Alana Watse v sobě kombinuje psychologii, zenové umění a „zákon opaku“, a poskytuje originální návod všem, kteří si v životě přejí najít stabilní a bezpečné místo.

Hlavní motto knihy:

„Najít stabilitu v k době, kdy se naše životy zdají být obzvlášť křehké a zranitelné.“