Osobní rozvoj

Opravdové štěstí: Nové poznatky o tom, jak ho mít v životě více

10. květen 2022

„Ty jenom kveteš!“ Věta, kterou by po tak dlouhé zimě chtěl slyšet snad úplně každý. Jenže přeladit se na vlnu štěstí a optimismu přece tak jednoduše nejde. Nebo počkat… Jde?

Martin Seligman a jeho výzkumy jsou pozitivní zprávou pro nás všechny

Jednorožce na růžovém obláčku neslibujeme, ale doplnit trošku víc „šťávy“ a mít ze života radost, na to recept máme. A koho jiného si vzít na pomoc než zakladatele pozitivní psychologie, Martina Seligmana, který vás může naučit změnit pohled na svět tak, že budete…

…umět  zvýšit míru své duševní pohody a vidět svět i sami sebe z té lepší stránky.

Teď ale ještě na skok k tomu, co to ta pozitivní psychologie vlastně je. 

Pozitivní psychologie = lék na dnešní dobu

Když se řekne psycholog, většinou si vybavíte člověka, který vám má pomoct s nějakým problémem, lidově řečeno dostat vás z „z rejže“. Nad klasickou psychologii by se dal pověsit billboard s nápisem NEMOCI A UTRPENÍ a nebylo by to zas tak mimo. A proto jako protiproud vznikla pozitivní psychologie, která se spíše než poruchami a tím, co v životě nešlape, zabývá tím, jak v životě vzkvétat. Jak být šťastní navzdory osudu. Jak vydolovat ze sebe i z života samotného to nejlepší.

Co mají šťastní a spokojení lidé společného?

Nutno říct, že v oblasti pozitivní psychologie není člověk, který by se pozitivním emocím věnoval intenzivněji než doktor Seligman - na základě více než dvaceti let empirického výzkumu přišel s tzv. teorií duševní pohody, díky které vysvětlil, čím se vyznačují lidé, kteří jsou v životě nejšťastnější. 

Teorie duševní pohody má 5 prvků: pozitivní emoce, zaujetí činností, pozitivní vztahy, smysluplnost a úspěšný výkon. 

Každý z těchto prvků se významně podílí na tom, zda jsme škarohlídi nebo naopak svět vidíme skrz růžové brýle. No a super zpráva je to, že je máme ve své moci a můžeme je kultivovat…A postupně sledovat, jak míra naší pohody roste.

Cvičení pro posílení duševní pohody

„Zavřete oči. Vybavte si tvář někoho, kdo ještě žije a kdo před lety udělal nebo řekl něco, co vám změnilo život k lepšímu.“

Tak začíná jedno z mnoha cvičení, které popisuje Martin Seligman v knize Vzkvétání. Nabádá nás k tomu, ať se v životě zkusíme zaměřit více na vyjádření toho, za co jsme vděční, protože jakmile to uděláme, nejenže budeme mít užitek z příjemných vzpomínek na pozitivní události v našem životě, ale také tím posílíme naše vztahy. A ty, jak už víme, mají na naší duševní pohodě významný podíl.

Co se mi daří aneb tři věci, které dnes stály za to

A protože v životě nepřemýšlíme většinou nad tím, co se nám povedlo, ale spíš nad tím, co se nám nedaří, doporučuje ještě jedno velmi užitečné cvičení, které vám nezabere víc než pár minutek času: 

„Vyčleňte si před spaním pár minutek na toto cvičení: vemte do ruky tužku a papír a napište tři věci, které se ten den povedly a hlavně PROČ se povedly.”

Možná vám situace, kdy „pochlebujete“ sami sobě, nebude na začátku příjemná, ale je nutné, abyste to alespoň týden vydrželi. Ledy se prolomí, půjde to vám to čím dál lépe…

“...a je pravděpodobné, že ode dneška za půl roku se budete cítit méně nešťastní, budete zažívat daleko více kladných emocí a večery bez tohoto cvičení si možná nebudete umět představit.”

Pryč se zatrpklostí, nastal čas na to, abyste ukázali sami sebe v tom nejlepším světle

Jak jsme zmínili výše, v tom, zda v životě vzkvétáme nebo spíš vadneme, hrají roli pozitivní emoce, zaujetí činností, pozitivní vztahy, smysluplnost a úspěšný výkon.  Proto je důležité, abychom se zaměřili na to, jak budeme tyto aspekty rozvíjet.

Pozitivní emoce lze rozvíjet například psaním „tří dobrých věcí“ a uznáním našich silných stránek charakteru, které se zavážeme dále rozvíjet. Pomůže vám například deník, kam si napíšete, co na sobě oceňujete, v čem jste dobří a jakým způsobem budete tyto vlastnosti kultivovat a kde je uplatníte.

Důležitý je také cvik v tom, abychom se na nepříznivé události začali dívat jako na dočasné a změnitelné. 

Uznejte silné stránky vašich přátel a rodiny, nestyďte se jim vyjádřit vděk a obdiv.

Zkuste se písemně rozloučit se špatnými vzpomínkami a napište, jak doteď přispívaly k negativnímu prožívání světa.

Věnujte se činnostem, které vás baví natolik, že při nich ztrácíte pojem o čase

Praktikujte laskavost. Vymýšlejte dobré skutky a vnímejte, jaký vliv to má na vaši náladu.

A nakonec to nejzajímavější: Savoring aneb metoda vychutnávání  

I když se zdá, že světové dění je v posledních letech plné protivenství, neznamená to, že zde není prostor pro dobré věci. V tom ostatně spočívá metoda vychutnávání (savoring), kdy záměrně věnujeme pozornost pozitivním událostem a prodlužujeme pocity, které vyvolávají.

Vychutnávejte. Minulost, přítomnosti i budoucnost.

Při vychutnávání minulosti, označované také jako reminiscence, vzpomínejte na to hezké, co se vám stalo. V přítomnosti využijte smyslů, například chutí a vůní, kterým aktuální zážitek prohloubíte. A při vychutnávaní budoucnosti, tzv. anticipaci, si představujte, co pěkného vás čeká a oddejte se snění o všech detailech, které mají tu moc…vyčarovat vám úsměv na tváři.