Osobní rozvoj

9 tipů, jak budovat harmonický vztah

31. leden 2024

Mnozí z nás mají tendenci myslet si, že jakmile najdeme toho „pravého“, vše půjde samo. Opak je pravdou. I páry, které si sednou jako „zadek na hrnec“, musí na svém vztahu pracovat. Tajemství totiž netkví v nějakém zázračném chemickém vzorci a správné konstelaci hvězd, ale v tom, co děláme pro vztah každý den. 

Úspěch vztahů visí na maličkostech

Dokud vám na nose sedí růžové brýle, slunce svítí a vy jste najezení, vyspaní a máte uspokojeny další potřeby, pak k vaší lásce chybí už jen jemné jazzové tóny a návrh scénáře pro Hollywood. Realita se ale občas z jazzové romantiky svrhne v heavy metal, kde zvítězí ten, kdo zařve nejvíc. Nejen hádkám, ale i rozvodům a dalším partnerským nepříjemnostem jde však předejít.

Jak upozorňuje vztahový expert John Gottman, nejde o velkolepá gesta nebo romantické unáhlené akce typu dálniční billboard s nápisem „Maruško, miluji tě“ , ale o konzistentní, každodenní práci, která ukazuje našim partnerům, že jsou pro nás důležití, že si jich vážíme a že jsme ochotni investovat do společného štěstí. Co tím Gottman myslí konkrétně?

Buďte vstřícní

Chovat se k sobě vstřícně má velkou výhodu: stojí to míň než pozvání na Maledivy a jde to dělat denně. Jak píše John Gottman v knize Sedm principů spokojeného manželství: „Vstřícné chování se řídí zákonem pozitivní zpětné vazby, kdy malá drobnost způsobí obrovské důsledky – podobně jako sněhová koule, když se kutálí z kopce.“

Jakožto emeritní profesor psychologie na Washingtonské univerzitě o tom tento vědec ví své – celou svoji totiž kariéru věnoval právě výzkumu, co stojí za úspěchem dlouhodobých vztahů

Připravit ráno latté. Očistit sníh z auta. Vyndat prádlo ze sušičky. Pochválit účes. Pohladit. Naslouchat (a nedívat se přitom do mobilu). Koupit na benzínce oblíbenou tyčinku. Sledovat společně seriál. Podrbat druhého na zádech. 

Žádná věda, viďte. Ale přesto se na tyto každodenní maličkosti zapomíná, a co víc, tím, že do těchto prchavých, malých okamžiků příliš neinvestujeme, pomalu, ale jistě jiskra mezi námi a našimi partnery vyhasíná. Sečteno podtrženo, vzájemná a hlavně pravidelná vstřícnost je co do romantiky víc než čtrnáct dní na Maledivách.

Děkujte

K tomuto partnerskému tipu se podívejme na experiment Elizabeth Robinson a Gaila Price, kteří umístili do vybraných domácností pozorovatele a došli k velmi překvapivému zjištění: nešťastné páry mají tendenci ignorovat pozitivní projevy svého protějšku, a to rovnou z padesáti procent.

Jinými slovy: šťastné páry prostě jen lépe vidí, co jejich protějšek dělá. A umí za to poděkovat. 

Takže děkujte. Děkujte hezky a pojmenujte, proč je to pro vás důležité. Děkujte i za běžné věci, které máte tendenci řadit do kategorie „automatika“. Vděčnost prospěje nejen vašemu vztahu, ale pokvete díky ní i vaše duševní zdraví. 

Sdělujte, co potřebujete

Vztah není hra na hádanky. Pokud něco potřebujete od svého partnera, je důležité to jasně a otevřeně sdělit. John Gottman zdůrazňuje, že efektivní komunikace potřeb je jako posílat jasné signály v husté mlze – pomáhá vašemu partnerovi lépe porozumět tomu, co od něj očekáváte a jak vám může nejlépe vyhovět. 

Možná se o to pokoušíte, ale nekončí to hezky. Proto pro jistotu… Jak na to, aby se sdělování potřeb nezvrhlo v hádku?

  • Vždy používejte já sdělení

Neříkejte tedy to, co dělá partner špatně – tenhle problém je o vás, proto vždy mluvte osobě.

  • Popište okolnosti

Popište okolnosti, které vás trápí a nechte stranou partnerovy takzvané vady, v nichž vidíte příčinu svých trápení.

  • Vyjadřujte se pozitivně 

Vyjádřete svou potřebu pozitivně. Nehovořte v záporech, ale vyjádřete konkrétně, co potřebujete a co pro vás partner může udělat. 

Pěstujte vzájemné sympatie a obdiv

V tomto případě jde o to, že se navzájem musíte obdivovat téměř s takovým zápalem, s jakým jste si v dětství na zeď lepili své oblíbené interprety. Nezáleží na tom, zda je to za vaření, smysl pro humor nebo schopnost složit Ikea nábytek bez zbylých šroubků. Uznání a obdiv mohou být za cokoliv a věřte, že zapnete-li tlačítko všímavosti, najdete příležitostí za den hned několik.

Rozšiřujte své mapy lásky

Každý máme v hlavě mapu, která obsahuje informace o našem partnerovi - jeho oblíbená jídla, sny, kamarády, vzpomínky z dětství, obavy. Gottman říká, že úspěšné vztahy mají tyto mapy detailní a neustále aktualizované. Takže pamatujte, že pokud váš partner změní oblíbenou barvu z modré na zelenou, nebo se nakonec z jeho protivného šéfa vyklubal sparing partner na běhání, musíte mapu aktualizovat. 

Přijímejte partnerův vliv

To znamená, že věci se někdy nedělají jen „vaším způsobem“. A že sem tam řeknete „ať je po tvém, miláčku.” Tento tip je tedy o mnohem víc než jen o ustupování ve sporu o to, jaký film večer pustit. Jde o uznání, že váš partner má platné názory a představy, které mohou obohatit váš společný život. Takže, když příště váš partner navrhne něco, co není úplně „váš šálek čaje“, zkuste to vzít ne jako kapitulaci, ale jako příležitost pro nové zkušenosti… i když to bude znamenat trávit sobotní dopoledne na hokejovém stadionu.

Natáhněte ruku a dotkněte se

Nejedná se o nějaký magický trik, ale o sílu fyzického kontaktu. Malý dotek, objetí nebo polibek dělají pro vaši emoční blízkost divy. Takže nezapomínejte na letmé doteky i intenzivnější a intimnější kontakt, protože aby vášeň nevychladla, je potřeba ji pravidelně rozfoukávat.

Autorkou článku je Milena Toman.