Duševní zdraví

Vědecky podložené strategie k menší roztěkanosti a větší životní radosti

11. leden 2024

Stačí se ráno lehce zaseknout na Instagramu a pak už se to sype: nestíhačka, roztěkanost a pocit, že váš stůl už nikdy nebude čistý. Logicky pak nastává otázka: A tahle chaotická a rozmazaná šmouha, to má být jako život? Ne, nemusí. Přinášíme vám strategie, jak se vymanit z pasti věčného shonu a rozptylování.

Chcete život v řádku, ale život to vidí jinak

Představte si takový klasický pracovní den: ráno se probudíte o malinko později a spěcháte do práce. Cestou zjistíte, že jste zapomněli důležitý dokument a musíte se vrátit. V práci na vás čeká nepřeberné množství e-mailů a nepřetržitý proud schůzek. Oběd nakonec skončí rychlovkou u počítače. Odpoledne se snažíte dohnat zameškané úkoly, ale neustále vás něco ruší. Večer se vracíte domů vyčerpaní a víte, že i když jste chtěli mít čistý stůl, zase přesypáváte to-do listy z jednoho dne na druhý…

Možná tento pocit důvěrně znáte. Takže pojďme rovnou k tomu, jak se z té pasti vymanit. 

Naučte se využívat to nejcennější, co máte: čas

Cassie Holmes, psycholožka a autorka knihy Šťastnější, pro začátek radí zmapování denních činností a identifikaci tzv. šťastnějších hodin. Proč? Podle této výzkumnice totiž zažíváme časovou chudobu, kvůli které jsme méně zdraví, méně laskaví a naše sebevědomí… ani nemluvit.

Budete-li si alespoň týden, ideálně dva mapovat, jak vynakládáte se svým časem a jak se přitom cítíte, vynoří se vám krásně váš denní rozvrh, a to včetně aktivit, které jsou na spektru „příjemné”, až po ty, které v si vaše srdce rozhodně nezískali. Cassie Holmes proto doporučuje, ať si ke každé činnosti zaznamenáte také emoce, a to na škále od 1 do 10 (1 nejméně příjemné, 10 nejvíc příjemné).

Krok číslo dva: Odhalte nejšťastnější hodiny

V dalším kroku se do svého rozvrhu ponořte hlouběji a vyberte tři aktivity, které se staly na desetibodové škále vítězi. Co nejdetailněji popište: 

Co to bylo? Kde se to dělo? A s kým?

Jakmile máte tuto minianalýzu hotovou, zkuste najít společné prvky, které tyto činnosti spojují. Možná jste při nich venku a nemusíte myslet na práci, nebo jste s někým, s kým máte absolutní pocit svobody… někdo zase udává tvůrčí činnost, díky které zažívá pocit flow a nevnímání toho šíleného tempa celé planety.

A teď to stejné udělejte s aktivitami nepříjemnými. 

Jaké to jsou? Kde se odehrávají? S kým? A co mají všechny tyto činnosti společného?

Nyní máte už pěknou analýzu, na které jde dále pracovat.

ŠOK. Pokud nemáte ještě vlastní mapu času před sebou, něco vám prozradíme: většině z nás v ní vyjde, že všední dny trávíme činnostmi, ze kterých do stropu štěstím prostě neskáčeme: stereotyp plný povinností, jako je práce, dojíždění, maraton v mailování, telefonování, a když vám bude shůry dáno a nic se nepokazí, možná zbyde i čas na něco příjemného typu prosecco a nicnedělání.

Proměňte méně šťastné hodiny na šťastnější

Katy Milkman a její tým si byli vědomi, že ne všichni se teď můžeme sbalit, švihnout šéfům na stůl výpovědi a oznámit, že odteď odmítáme ranní špičku, kašleme na dovoz dětí do kroužků a prádlo, úklid a další věci dospělosti házíme přes palubu společně se smlouvou od hypotéky. Pokud také nemůžete, navrhují vám tito výzkumníci tzv. temptation bundling.

Temptation bundling, nebo také spojovací taktika, je koncept, kdy spojíte méně příjemnou aktivitu s něčím, co vám dělá radost. Například, pokud nesnášíte běhání na běžeckém pásu, můžete si během cvičení pustit oblíbený podcast nebo seriál. Tímto způsobem se méně příjemná aktivita stane atraktivnější a snadněji zvládnutelná, což vede k větší efektivitě a spokojenosti. Proč?

Cílem je vytvořit pozitivní asociace, které pomáhají překonat lenost nebo neochotu k určitým úkonům. Poslechněte si při vyskládávání sušičky Buchty, v metru místo swajpování čtěte knížku nebo  jděte kus pěšky a zkuste si do života zapojit více bdělé pozornosti. Protože jak se ukazuje víc a víc, přítomné okamžiky nám proklouzávají mezi prsty. Tento fakt si necucáme z prstu ani nezobecňujeme vlastní zkušenosti, opět zalistujeme v kategorii výzkumy.

Přemýšlejte nejen o čase, ale také o rozptylování

Matt Killingsworth a Dan Gilbert z Harvardu uskutečnili zajímavou studii: její účastníci měli v mobilu nainstalovanou aplikaci, která je sem tam přes den nečekaně upozornila, aby napsali: co právě dělají, zda myslí na to, co dělají (nebo na něco jiného) a jak dobře se cítí. Jejich data potvrzují realitu, kterou dost možná zažíváte na vlastní kůži – ano, mysl se toulá, a to hodně. Konkrétně v této studii se nesoustředilo 47 % jedinců. A to už je k zamyšlení.

Dobře, ne vždy platí, že mít hlavu v oblacích je špatně. Ale když zrovna řídíte nebo se vám snaží vaše dítě říct, jak se mělo a co ho trápí…

A je tu ještě jeden poznatek: ze stejné studie totiž vyplynulo, že na to, jak moc jste šťastní, má větší vliv právě soustředění než činnost samotná. 

Konkrétní rady?

Berte víkend jako dovolenou. Trénujte mindfulness. Odložte telefon. Chcete-li zažívat určitou chvíli radostněji, zvolte offline mód. A osvojte si techniku časové nádoby.

Prosíme, věnujte sami sobě ještě další tři minuty, toto video vám totiž může změnit žebříček priorit.

Vidíte? Budete-li trávit všechen svůj čas bezvýznamnými záležitosti, naplňujete svoji životní nádobu pískem. Na činnosti, které jsou přitom ty nejdůležitější, už ale místo není. Když to ale uděláte naopak a do nádoby umístíte první golfové míčky, situace je jiná. Proto si stanovujte si priority a buďte vybíraví. Protože odsunutí toho hezkého „až na někdy” může být jednou předmětem velkého mrzení.

Umění tvořit si čas vlastního života

Na závěr pojďte přeměnit scénu z úvodu článku tak, že se zaměříte na vědomé žití. Místo ranního záseku na sociálních médiích si udělejte chvíli na klidné probuzení s meditací nebo krátkým cvičením. 

Čeká-li vás nějaká povinnost, hledejte způsoby, jak si ji zpříjemnit. 

Vše příjemné si v rozvrhu rozložte do více míst, naopak to nepříjemné nacpěte do jednoho chumlu.

Prioritizujte, ideálně s vizuální pomůckou, kde budete mít všechny časové bloky.

V práci si pak stanovte časové bloky pro úkoly a dodejte je bez rušení. 

Večer respektujte zóny bez telefonu a buďte s rodinou nebo přáteli, věnujte se koníčkům, nebo relaxujte. 

Každý okamžik může být cenný, jen si to musíme umožnit.

Autorkou článku je Milena Toman.