Osobní rozvoj

9 méně známých, ale extrémně poutavých knih o psychologii

28. únor 2024

Kdyby psychologie byla člověk, vyprávěla by tak zajímavé příběhy, že byste ji nonstop viseli na rtech. Pro většinu z nás je to ale ještě pořád jenom věda, která nás láká, ovšem ne vždycky je snadné jí porozumět. Jak ale uvidíte na následujících řádcích, někteří autoři ji umí popsat s takovou lehkostí, až si najednou uvědomíte, že jste zase o krok blíž k pochopení sebe sama.

Sabine Groth: Cesta hrdinky (Hledání zdrojů ženské síly)

Pro koho: Pro každou ženu, která se občas cítí ztracená ve světě očekávání, co by měla/neměla, co se hodí/nehodí. Pro ty z vás, které by si přály porozumět zdrojům ženské síly a zatočit s vnitřním kritikem a zděděnými stereotypy.

Témata: Vnitřní síla, sebepoznání, archetypy.

Elissa Epel: Zhluboka se nadechni

Pro koho: Pro všechny, kteří na zádech táhnou čím dál těžší břemeno stresu a hledají odpověď, jak ho sejmout. Tato kniha napoví, jak si od něho ulevit pomocí dechu a meditace.

Témata: Stres, meditace, dechové techniky, propojení těla a mysli.

Oliver Sacks: Muž, který si pletl manželku s kloboukem

Pro koho: Pokud vás fascinoval film Padesátkrát a stále poprvé, pak je tato sbírka příběhů pacientů slavného neurologa přesně pro vás. Oliver Sacks v ní vypráví o podivnostech, kterých se občas dopouští náš mozek, a ano, jedná se především o méně známé poruchy, kvůli nimž si nepamatujete svého partnera, popřípadě ho zaměňujete s kloboukem.

Témata: Mozek, neuropsychologie, psychiatrie.

Robert Fisher: Rytíř v rezavém brnění (O muži, který našel sebe sama)

Pro koho: Vy, kteří toužíte po psychologii v beletristickém zpracování, berte z poličky tento metaforický příběh o cestě za sebepoznáním a překonávání osobních překážek. Ideální bude pro ty, kteří se nacházejí na rozcestí nebo prožívají osobní krizi a hledají nový směr.

Témata: Sebereflexe, osobní proměna, hledání smyslu života.

Gabor Maté: Mýtus normálnosti

Pro koho: Pro všechny, které by utěšila věta: „Být jiný je v pořádku”. Gabora Matého a jeho knihy zařazujeme do objevů loňského roku a čerpáme z jeho poznatků v osobním životě i v blogových článcích.

Témata: Duševní zdraví, jedinečnost, tlak norem a kultury.

Alice Miller: Procitnutí Evy

Pro koho: Alice Miller se ve svých knihách zaměřuje na důležitost dětství a vliv raných zkušeností na dospělou osobnost, s důrazem na emocionální zdraví a výchovu. A ani Procitnutí Evy není jiné: líbit se bude každému, kdo by chtěl více rozluštit své emoce a lépe pochopit vlastní chování.

Témata: Dětství, emocionální zdraví, vývoj osobnosti.

Heinz-Peter Röhr: Narcismus, vnitřní žalář

Pro koho: Běžný obrázek o narcismu říká, že jsou to lidé, kteří nechutně moc milují sami sebe. Tato kniha nabízí jiný pohled do mysli narcisty a s pomocí známého pohádkového příběhu ukazuje cesty, jak narcismus rozpoznat a v čem tkví jeho záludnost. Bude se hodit všem, kteří se chtějí dozvědět více o narcismu, ať už z osobního zájmu nebo proto, že se s ním potýkají v osobních vztazích.

Témata: Narcismus, mezilidské vztahy, vztah k sobě samému.

Perry, Bruce D.; Winfrey, Oprah: Co se ti stalo?

Pro koho: Pro každého, kdo prošel traumatem nebo se zajímá o jeho dopady na psychiku a chování. Na příkladech skutečných lidí vysvětluje, jak se stopy traumatu ozývají, a co dál s nimi.

Témata: Trauma, resilience, uzdravení.

Marchiano, Lisa: Cesta matky

Pro koho: Proměnit se ze dne na den v matku je síla. Pokud to cítíte podobně, sáhněte po této knize, ať už jste v jakékoli fázi mateřství. Autorka–terapeutka s bohatou vlastní zkušeností vysvětluje, co transformace v matku obnáší, a jak se při tom turbulentním období mateřství nezbláznit, ale znovu zrodit.

Témata: Mateřství, ženská psychologie, rodinné vztahy.

Autorkou článku je Mgr. Milena Toman.