Osobní rozvoj

Jak Instagram a jiné sociální sítě podkopávají vaši sebehodnotu a jak se ubránit

14. červenec 2023

Přitahuje vás jako magnet a je velmi těžké se mu ubránit… Kyblík Häagen-Dazs? Nikoliv. Tak další udička: Ať už jste ve škole, v práci nebo jenom brouzdáte po sociálních médiích, je téměř nemožné se mu vyhnout. Už víte?

Ano, správně, je to sociální srovnávání.

Teorie sociálního srovnávání naznačuje, že lidé hodnotí svou osobní a sociální hodnotu vzhledem k tomu, jak si stojí ve srovnání s ostatními. Tuto teorii představil v roce 1954 Leon Festinger, který je autorem také několika slavných sociálních experimentů. 

Věčné balancování mezi dobrem a zlem

Představte si osobu, ke které vzhlížíte. Když vidíte, jak dosáhla svých cílů, může vás to motivovat k tomu, abyste do toho práskli a vydali se taky na vaši vlastní cestu k úspěchu. Tedy ano, díky srovnávání se můžete vyzbrojit motivací a inspirací.

Pak je tu ale ta odvrácená stránka… než se k ní ale dostaneme, podívejte se na tzv. srovnávání směrem nahoru.

Srovnávání směrem nahoru

Sociální srovnávání směrem nahoru je proces, při kterém se porovnáváte s lidmi, kteří jsou v něčem lepší než vy. Tento typ srovnávání může následně vést k motivaci a snaze dosáhnout podobných úspěchů nebo zlepšení v dané oblasti. Nicméně, může také vyvolávat pocit nedostatečnosti nebo nižší sebehodnocení. Co rozhoduje o tom, zda bude výsledek plus nebo minus?

Pozitivní popud je silnější, když srovnávání probíhá skrytě namísto veřejně.

Př. Srovnáváte-li své schopnosti nebo dovednosti soukromě, jste více motivováni ke zlepšování. Naopak, musíte-li je provádět tak, že při srovnávání přijdete do kontaktu se srovnávanou osobou, vaše motivace klesá.

Dál je pozitivní popud silnější, když jedinec není vystaven riziku, že bude posuzován jako podřadný.

Příklad: Více se budete zlepšovat, pokud nebude hrozit, že s vámi osoba, se kterou se srovnáváte, nebude špatně zacházet nebo vás považovat za podřadné. Naopak, když je srovnávaná osoba nepříjemná nebo se k vám nechová hezky, motivace zlepšovat se klesá.

Popud se zlepšovat je silnější, když se věnujete atraktivnímu rysu nebo schopnosti.

Příklad: Váš  popud je silnější pro témata, která vás zajímají. Naopak, pro témata, která vás nezajímají, je tento popud minimální.

Srovnávání směrem dolů

Při dolů směřujícím sociálním srovnávání se porovnáváme s lidmi, kteří jsou v horší situaci než my. Možná si teď řeknete: ,,Hurá, tak tady musím být vítěz.” Hm, možná. Má to ale jedno velké ALE.

Ačkoli dolů směřující sociální srovnávání se může zdát jako rychlý trik na zvýšení sebevědomí, jeho účinky jsou proměnlivé a mohou stejně vyústit v to, že se budete cítit blbě. 

Výzkumník Wills v roce 1981 řekl, že větší pravděpodobnost, že se zapojíte do srovnávání směrem dolů, nastane v situacích, kdy je ohrožen váš sebeobraz či pohoda.

Další psychologové to doplnili výzkumnými závěry, že srovnávání směrem dolů sice

  • zvyšuje sebevědomí,
  • způsobuje pozitivní emoce, jako je štěstí, 
  • snižuje úzkost,

ale někteří výzkumníci na to namítli, že účinek sociálních srovnání – jak nahoru, tak dolů – závisí na jednotlivci. Směr srovnání tedy nezaručuje pouze pozitivní nebo negativní výsledky.

U nahoru směřujících sociálních srovnání můžete být motivováni k dosažení nových úspěchů, protože někdo podobný vám již tyto úspěchy dosáhl. Nicméně, můžete si také neustále připomínat, že ve srovnání s touto osobou nestojíte ani za mák. 

Sociální srovnávání směrem dolů vám může způsobit neštěstí, protože vám připomíná, že situace se vždy může zhoršit. Například, když se pacienti s rakovinou setkají s jinými pacienty, jejichž nemoc pokročila dál, mohou se sice utěšovat, že oni sami na tom ještě nejsou tak zle, současně ale vidí, jak jejich nemoc může pokročit. 

Když srovnávání vede k mrzení

To je případ, kdy se kvůli srovnávání najednou se ocitnete ve spirále negativních myšlenek. Proč já nemám takové tělo? Proč nemám tolik přátel? Proč mám nudnou práci? Jak je možné, že ostatní sklízí jeden úspěch za druhým a já sklízím spíš průšvihy? Tyto otázky k vám začínají vystřelovat až příliš často a nebezpečně útočí na vaše sebevědomí… až nakonec zjistíte, že vlastní chyby dokážete najít na každém kroku. 

Ale pozor, tato cesta vás nikam nedovede!

Jak se ale vypořádat se sociálním srovnáváním, aniž byste se zbláznili? 

Váš život, vaše cesta

První a nejdůležitější krok je uvědomit si, že každý má svůj vlastní příběh. Než se začnete srovnávat s ostatními, zastavte se a přemýšlejte o vlastních hodnotách a cílech. Každý jste jedinečný a můžete dosáhnout úspěchu ve svém vlastním tempu. Nemusíte být jako ten populární instagramový influencer, který každý den cestuje po světě a pravidelně snídá na pláži avotoast s vege smoothie.

Někdy je největším úspěchem právě to, když si najdete vlastní štěstí a spokojenost ve věcech, které děláte.

Zdravý odstup od sociálních sítí

Druhým krokem je omezit množství času stráveného na sociálních médiích, popřípadě začít je vidět z odstupu, s chladnou hlavou a vědomím, že ty dokonale vypadající životy tam nejsou skutečné. 

Životní cíle

Dalším krokem je zaměřit se na své vlastní cíle a uvědomit si, že jste třeba teprve na začátku.

Místo abyste se soustředili na to, jak jste na tom ve srovnání s úspěchy ostatních, zaměřte se na své vlastní cíle. Čeho chcete dosáhnout a jaké kroky k tomu podniknete? Přestaňte srovnávat své začátky s cíli ostatních lidí a hlavně…

… vytáhněte šuplíček vlastního sebevědomí.

Vytvořte si zdravé sebevědomí a pracujte na něm

Pracujte na posílení svého sebevědomí a sebeúcty. Zaměřte se na své pozitivní vlastnosti a úspěchy, a neustále si připomínejte, že jste dostateční takoví, jací jste. Udržujte si zdravý vnitřní dialog, zatočte s vnitřním kritikem a včas identifikujte toxické sebepodceňování. Když začnete věnovat pozornost svým vlastním mini vítězstvím a plusům, přestanete se neustále srovnávat, budete se cítit šťastnější a duševně silnější. Pomoci vám k tomu může třeba studium Brainee akademie.

A jako poslední: Hledejte inspiraci namísto srovnávání.

Namísto srovnávání se s ostatními se inspirujte. Použijte úspěšné příběhy jako motivaci a zdroj inspirace pro své vlastní cíle. Místo závisti se radujte z úspěchů ostatních a učte se od nich.

Autorkou článku je Milena Toman.