Duševní zdraví

Lucky Girl Syndrom: TikTok trend nebo konečně nástroj, který vám změní život?

13. duben 2023

Rozešli jste se s partnerem, ztrapnili se na veřejnosti nebo dostali padáka v práci? Nevadí! Možná jste jen do dneška postrádali Lucky Girl Syndrom, který vám životní štěstěnu radikálně nakloní. Ať se děje cokoliv, nesmíte totiž přestávat s tou nejpozitivnější afirmací „všechno mi vychází”. Ehm, aha? Psychologové odevzdávají diplomy a my...

… se zase hezky vrátíme zpátky na zem.

O co tady zase jde?

Každá generace má svého Osha (pro ty, kdo by ho snad neznali: populární a poněkud kontroverzní indický guru). Dnes nás ale nečeká pán s obvázanou palestinou okolo hlavy, ani zapálené kadidlo u sošky Buddhy, ale miliony šťastných dívek, které zaplavily TikTok. A jsou přesvědčené, že afirmativní mantry a pozitivní nastavení mysli pohnou hvězdnou konstelací a jim spadne do ruky vysněná (a často velmi neskromná) dávka štěstí.

„Neustále říkám, že se mi nečekaně dějí skvělé věci”

Věta Laury Gelebe, 22leté TikTokové tvůrkyně, která v prosinci zveřejnila video o svém okouzlujícím životě s titulkem „Pojďme mluvit o syndromu Lucky Girl.” (Z úsporných důvodů budeme nadále používat zkratku LGS). Podobně populární video natočila také 18letá Samantha Palazzolo se svojí kamarádkou, na němž při konzumaci nudlí vysvětlují, jak se jim praktikováním LGS totálně změnil život. A spousta lidí je začala následovat.

Neustále si opakuj, které věci k tobě mají přijít… a ony přijdou

LGS je ve své podstatě založen na tom, čemu se říká zákon přitažlivosti. Tato filozofie má své kořeny daleko před Jaroslavem Duškem… datuje se do 19. století a její princip je jednoduchý: energie vašich myšlenek přitahuje a určuje, co v životě zažíváte. A co k vám přijde. Ať už jde o peníze, úspěch, lásku či vysněné příležitosti.

A tak v jednom TikTok videu influencerka tvrdí, že poté, co začala s afirmacemi, konečně vydělala dost peněz na složení zálohy na koupi nového domu, v jiných videích zas jiní „tiktokeři” principem LGS vysvětlují úspěšné přijetí na vysokou školu, získání vysněné práce, koupi nového auta nebo náhodné setkání s vysněnou a naprosto dokonalou polovičkou.

Otázkou zůstává: Skutečně vesmír zajímá, co si přejeme?

Než se dostaneme k odpovědi, upozorníme, že je rozdíl mezi pozitivním myšlením nebo praktikováním vděčnosti a naivní vírou, že vše bude perfektní. Toto přesvědčení, které si hlavně kvůli sociálním sítím vysloužilo označení jako „toxická pozitivita”, může mít totiž kruté důsledky. Jak to? Na základě LGS logiky by se totiž dalo říct, že každý, kdo není bohatý nebo šťastný, nepožádal vesmír dost hezky. Jednoduše řečeno: můžete si za to sami. 

Vnější realita ale není manipulovatelná denním sněním…

Syndrom šťastné dívky a jeho příznivci ignorují skutečnost, že život není spravedlivý, že existují nerovnosti a někteří jsou privilegovanější než druzí. Stejně tak nenechává prostor pro negativní emoce nebo pocity, které k životu zkrátka patří. Opomíjí podstatnou, byť temnější, stránku života, která ho činí celistvým. Nepřijímá fakt, že i dobrým lidem se dějí špatné věci a ne každý má stejný přístup ke zdrojům nebo příležitostem.

Něco nás ale LGS přece jen může naučit

Myslet pozitivně může mít praktické důsledky a mnoho terapeutických modelů toho využívá: učí vás zpochybňovat myšlenkové styly, které vám neprospívají a vedou vás k tomu, abyste věci viděli jinak. Stejně tak pokud se budete soustředit na pozitivní cíl, pravděpodobně vám to bude ku prospěchu, začnete-li ovšem podnikat kroky, které povedou k jeho splnění. 

Romantizace budoucnosti nepřekoná vaše schopnosti

Je skvělé mít touhy a snít – odráží, co od života potřebujete. Je dobré myslet pozitivně – posiluje to zdraví, odolnost i sociální vztahy. Je příjemné představovat si budoucnost s nasazenými růžovými brýlemi. Avšak například studie Gabriely Oettingen, profesorky psychologie na New York university, naznačila, že tyto fantazie vám nedají sílu, abyste nakonec svých cílů dosáhli. 

A několik studií tuto tezi potvrdilo: oddáte-li se přílišnému idealizování budoucnosti, nepočítáte s tím, že by bylo potřeba mít nějakou „extra” energii, česky řečeno: očekáváte, že vám spadnou pečení holubi do huby. Avšak ti, kteří dopředu počítají s jistým množstvím překážek a nezdarů, mají tendence „vyzbrojit se energií” navíc a svých cílů (a se zapojením různých strategií) pak dosáhnou daleko pravděpodobněji.

Za vším hledej sebe

Čekáte-li na odpověď, zda vesmír zajímá, co si přejete, pak doufáme, že jsme poskytli dostatek informací, abyste si odpověděli sami. Dovolte si cítit i ošklivé emoce, nenechte se naočkovat vakcínou toxické pozitivity, myslete kriticky a spoléhejte se nikoliv na vesmír, ale na své vlastní schopnosti.

Autorkou článku je Milena Toman.