Osobní rozvoj

Zázračná terapeutická otázka, která vás nasměruje k řešení vašich problémů

1. prosinec 2022

Klient mluví, terapeut naslouchá. Tím to ale zdaleka nekončí. Mnoho terapeutů umí ve správnou chvíli vytáhnout „eso z rukávu”, díky kterému nastane v klientově cestě obrat. Jednou z těchto intervencí je i tzv. „zázračná otázka”. A kdy jindy se ptát po zázraku než o Vánocích!

Nebabrat se v minulosti, hledat řešení

Zázračnou otázku navrhl Steve de Shazer, který společně se svou manželkou Insoo Kim Bergovou založil v USA školu „krátké terapie zaměřené na řešení”. Její principy bychom mohli shrnout následovně: Nebabrejte se v minulosti, zaměřte se na to, čeho chcete dosáhnout dnes.

Na sáhodlouhé terapie, kde vousatý pán mlčí a pokuřuje dýmku, to tedy nevypadá…

Co to ta zázračná otázka ale je?

Úkolem číslo jedna je: Představte si teď něco, co vás dlouhodobě trápí. Nějaký problém, který vám komplikuje život. A pozor, teď to přichází:

„Předpokládejme, že se jedné noci, zatímco budete spát, stane zázrak a váš problém se vyřeší. Vy to ale nevíte, protože jste spal/a. Jak to poznáte?”

Pravděpodobně vám teď vrtá v hlavě vaše odpověď. Ale než se k ní ale dopracujete, pojďme si říct, v čem je „otázka po zázraku” tak super.

Když nevidíte budoucnost růžově

Je těžké někam mířit, když nevíte, kam by to mělo být. To je tak ve zkratce princip, proč je dobré si otázku položit, a to nejen v terapii: Když si totiž představíte, jak by měla vypadat vaše preferovaná budoucnost, můžete už podniknout konkrétní kroky a hlavně: najít únikovou cestu z té „prekérky”, do které jste se dostali.

A to neplatí jen pro jednotlivce…

Terapie v rodině i v páru

Nabrat ten správný kurz totiž můžete i v páru nebo jako rodina – v těchto systémech totiž často sklouzáváme k tomu, že příliš často vidíme pouze jednoho viníka. Když si ale společně položíme otázku po zázraku, můžeme si vyjasnit to, co jeden od druhého potřebujeme, a rozšifrovat, proč se vzájemně zklamáváme. Proto pro páry nachystal Steve de Shazer obměnu a zaúkoloval je technikou, která by vás mohla bavit.

Technika zázračné změny

Slyšeli jste už o principu „fake it till you make it”? Tak ten má co do činění s touto párovou technikou, ve které zkrátka budete předstírat, že se zázrak už stal. Finta tkví v tom, že váš partner nesmí vědět, ve které dny to budete předstírat – musí to poznat. To stejné platí pro vás, protože předstírat bude i on. Takže shrnutí: Společně si jako pár řekněte, co by se muselo stát, aby to mezi vámi bylo lepší, no a pak například dva dny v týdnu předstírejte, že se tak stalo. Možná, že si náhodou zvolíte stejné dny, možná ne. Důležité ale je pouze pozorovat a neprozrazovat, že dnes je den D. Na konci týdne si řekněte, které dny to byly a jak vám během nich bylo.

A teď záludnost: Co když zázraky splnit nejdou?

„Kdybych se probudila, byl by táta naživu. Tak bych poznala, že se zázrak stal.” Ano, odpovědi, které je nemožné splnit, se v této terapii objevují také, avšak terapeut se nezalekne a ptá se:

„Jak by to změnilo váš život?”

Klientka pak například popisuje, že by měla zpátky svého parťáka. Terapeut pokračuje:

„A jak by to aktuální situaci změnilo?”

„Měla bych se komu svěřit, o koho se opřít,” odpovídá klientka.

A tohle je zlomový bod. Klientka se zřejmě cítí na své problémy sama a nemá oporu. Společně teď mohou s terapeutem hledat řešení, kdo v klientčině životě by mohl být jejím novým důvěrníkem a jaká jsou hlavní témata, se kterými se potřebuje svěřit. A to už je daleko konkrétnější.

A jak vám zázračná otázka konkrétně může pomoci?

Ať už jste v terapii, nebo si tuto otázku položíte sami, funguje tak trochu pohádkově: Katapultuje vás ze světa plného problémů do příběhu, kde se vše vyřeší. Můžete si tak konkrétně vizualizovat cíl, kam směřovat, učinit kroky vpřed a spíše než na důvody toho, proč se cítíte nespokojení, se zaměřit daleko přesněji na to, jak z toho ven.

Autorkou článku je Milena Toman.