Duševní zdraví

Mindfulness aneb Staňte se krotitelem svých myšlenek

12. prosinec 2021

Když jste ve stresu, tak vám pravděpodobně vaše okolí shodně našeptává, že byste se měli uklidnit. Tahle rada je sice nad zlato, ale zároveň je jakýmsi pomyslným danajským darem. Protože vy tak nějak tušíte, co máte dělat, ale klíčová otázka zní, jak? Jedním z prostředků, jak si zachovat chladnou hlavu ve chvílích, kde se svět kolem vás obrací vzhůru nohama, je mindfulness. Jak jej zakomponovat do svého života?

Co je to mindfulness

Mindfulness lze volně přeložit jako všímavost nebo bdělou pozornost. V praxi to pak znamená plné vědomí toho, co se kolem vás právě odehrává nebo co děláte. Matt Killingworth a Daniel Gilbert provedli jednu z nejrozsáhlejších studií právě na téma mindfulness a došli ke zjištění, že přibližně 47 % času se nesoustředíme na to, co zrovna děláme. V reálném životě to pak může vypadat tak, že při vaření přemýšlíte nad tím, co si zítra obléknete nebo jak budete reagovat na firemní poradě.

Mindfulness je umění být plně v přítomném okamžiku, dokázat se na něj soustředit a vědomě jej prožívat. Zároveň je to schopnost nereagovat vůči vnějším okolnostem emocionálně nebo na základě naučených vzorců, ale naopak racionálně a adekvátně. Jinými slovy, nemusíte hned startovat, když zjistíte, že vám kolegyně Jarmila snědla váš oblíbený jogurt.

Význam mindfulness pro běžný život

Kromě toho, že vás mindfulness udrží v přítomnosti, má také mnoho dalších příznivých benefitů. Patří mezi ně:

  • odolnost vůči stresu,
  • lepší koncentrace,
  • snižování úzkostí a depresí,
  • zlepšení spánku,
  • zvládání emočně náročnějších situací,
  • zlepšení paměti či empatie.

V současné době plné extrémních vjemů a stresu je mnohdy těžké se zastavit a stabilizovat. Usadit se v nepříjemné situaci a získat si tak čas a prostor pro její zvládnutí. Nicméně právě tato schopnost – vytvoření určitého psychického i časového odstupu – je jedním z klíčových pilířů přístupu mindfulness. Viktor Frankl dokonce prohlásil, že „mezi podnětem a reakcí existuje prostor, ve kterém je naše svoboda a síla zvolit si, jak budeme reagovat“. Zkuste proto zakomponovat mindfulness do svého běžného dne a přizvěte si tak do života klid, vyrovnanost a rozvahu.

Jak začít s mindfulness

Mindfulness se věnují dvě z našich lekcí v Brainee akademii. Dozvíte se v nich (mimo jiné) zajímavé techniky, které můžete ve svém životě využít. Odstartovat život s mindfulness můžete tedy těmito lekcemi, nebo si osahat její vody jinými technikami.

Mindfulness meditace

Meditace je jedním z účinných prostředků, jak podpořit soustředění tady a teď. Někde se dočtete, že na meditaci není nic složitého, jinde zjistíte, že musíte umět takříkajíc nemyslet na nic. Jak už to tak bývá, pravda leží někde uprostřed a podobně jako jakékoliv jiné cvičení, i meditaci si můžete uzpůsobit svým vlastním možnostem a potřebám. 

Pokud byste si chtěli mindfulness meditaci vyzkoušet, podívejte se například na YouTube nebo vyzkoušejte aplikaci Head Space. V obou případech najdete nepřeberné množství různých meditací, které si můžete vyzkoušet.

Vědomé dýchání

Dýchání je nedílnou součástí nejen meditace, ale také řady dalších mentálních či fyzických cvičení, jako je například jóga. Někdy (například v práci nebo ve škole) ale člověk nemá prostor pro rozsáhlou jógovou flow nebo meditaci. 

Proto se můžete uchýlit ke krátkým dechovým cvičením, ke kterým vám postačí jen klidný kout. Dech je totiž skvělou pomůckou, která navrací koncentraci na přítomný okamžik a nejen, že vás příjemně zrelaxuje, ale podpoří vaši koncentraci.

Procvičování koncentrace

Stanovte si během dne pár minut, které věnujete maximálnímu soustředění. Můžete si například vytvořit příjemný ranní rituál v podobě psaní do deníku nebo lehkého protažení

Klíčem je se na chvíli zastavit a zhodnotit to, jak se vám vlastně daří a co aktuálně cítíte. Myšlenky pak můžete zapsat právě do deníku nebo prodýchat při protahování (či józe). Cílem je se maximálně soustředit na to, co zrovna děláte, ať už je to cokoliv.

Neodkládejte to

Možná, že vás tento článek navnadil a říkáte si, že se pokusíte do tajů mindfulness proniknout co nejdříve. Jenže za pár minut vás nejspíš zahltí pracovní či studijní úkoly a myšlenky na zklidňující techniky jsou ta tam. Naopak si poběžíte pro třetí šálek kávy a po obědě možná zaženete příval stresu tím luxusním čokoládovým dortíkem z cukrárny. 

Prokažte laskavost sobě i své, již tak mnohdy přetažené, hlavě a dopřejte si pravidelný čas pro sebe právě s technikami mindfulness. Vytyčte si pár pravidelných chvilek v týdnu, které budete věnovat pouze sobě, a uvidíte, že se brzo budete cítit zase o fous líp než dříve.

Autorkou článku je Veronika Lechnerová.