Osobní rozvoj

Hackněte svou paměť

24. říjen 2021

Zná to nejspíš každý. Ještě před chvílí jste drželi myšlenku, jenže ta najednou zmizela kamsi do vzdálených končin a spolu s ní i bezdrátová sluchátka a diář. Dnešní moderní a uspěchaná doba klade důraz na maximální výkon, jenže pod tíhou všech povinností dostává váš mozek pekelně zabrat. Občas se pak stane, že vám „pamatovák“ na krátkou chvíli vypoví službu. Lze se proti tomu vůbec nějak bránit a jak můžete svou paměť trénovat?

A zase to jídlo

Než se vrhnete do zběsilého nakupování tabletek s ginkgo bilobou a dalších přípravků slibujících neprůstřelnou paměť, zaměřte se na svůj jídelníček, konkrétně na příjem cukru. Nejspíš už tušíte, že příliš mnoho přidaného cukru způsobuje mnoho zdravotních problémů včetně chronických onemocnění. Věděli jste ale, že vysoký příjem cukru může mít negativní dopad i na vaši paměť?

Jeden z výzkumů ukázal, že jídelníček plný cukru může vést ke špatné paměti i snížení objemu mozku, a to zejména oblasti, kde se ukládá krátkodobá paměť. Uvádí to portál PubMed Central. Ten dále odkazuje na studii s více než 4 000 lidmi, která zjistila, že lidé s vyšší konzumací sladkých nápojů měli v průměru nižší celkový objem mozku a horší vzpomínky v porovnání s lidmi, kteří přijímali méně cukru.

Zvažte tedy, jestli ten sladký energeťák, po kterém tak rádi saháte ve víře o navýšení pracovního výkonu, není spíše ke škodě. Raději si místo něj dopřejte zdravou svačinku například v podobě jogurtu, ovesných vloček, ovoce a ořechů.

Cvičením k posílení paměti

Pokud jste očekávali článek, ve kterém nebude ani zmínka o pohybu, zklameme vás.

Doktor Majidem Fouthi totiž říká, že „nejúčinnějším způsobem, jak zlepšovat paměť je fyzická námaha, tedy cvičení“. Sám chodí po horách, cvičí alespoň pětkrát týdně a spí pravidelně osm hodin denně. Jeho tvrzení pak kvituje Česká alzheimerovská společnost, která na svých stránkách poskytuje tipy pro snížení rizika vzniku demence. A jedním z nich je právě pobídka k fyzické aktivitě.

Zajímavost: Mozková kapacita se u lidí každým rokem snižuje, a to zhruba o 0,5 procenta. Postupné snižování výkonnosti paměti souvisí nejen s věkem, ale také se stresem, obezitou i s nedostatkem vitamínů.

Postavte si paměťový palác

Svou paměť můžete posilovat i jinak než jen fyzickým cvičením.

Slouží k tomu hned několik speciálních mnemotechnik a jednou z nich je tzv. paměťový palác. A nemusíte se bát, povolení od stavebního úřadu opravdu potřebovat nebudete.

O co se tedy jedná?

Ve své mysli si vytvoříte imaginární palác, který nemusí mít nutně podobu budovy. Můžete si vybrat například místnost nebo cestu, kterou opravdu dobře znáte.

Následně pak propojujete předměty v místnosti nebo na cestě s věcmi, které si chcete zapamatovat. Dejme tomu, že se bude jednat o nákupní seznam – máslo, rohlíky mléko a kočkolit. Místo, které jste si zvolili, bude třeba koupelna.

V praxi to může vypadat tak, že si vytvoříte spojení vana-máslo, rohlíky-předložka, mléko-zrcadlo, kočkolit-záchod. Následně budete tvořit asociace mezi předměty v místnosti a věcmi, které si chcete zapamatovat.

Mohlo by to vypadat třeba takhle:

  • Máslo a vana: Pravděpodobně máte vedle vany spoustu přípravků na péči o tělo, v některém z nich bude určitě bambucké máslo.
  • Rohlíky a předložka: Neradi vidíte, když váš partner či partnerka jí u stolu bez talíře rohlík nebo jiné pečivo a drobky pak padají na koberec nebo na předložku v obýváku.
  • Mléko a zrcadlo: Když se v koupelně podíváte zrcadla, možná si všimnete suché a unavené pokožky. Není nic lepšího, než jí dopřát hydratační krém nebo tělové mléko.
  • Kočkolit a záchod: I ta kočka musí chodit někam na záchod, proto jí musíte koupit kočkolit.

Není to rozhodně jednoduchá technika, ale stojí za vyzkoušení, protože funguje. Můžete se tak v rámci cvičení pokusit o vytvoření asociací mezi slovy kytka a guma nebo židle a motorová pila.

Zajímavost: Držitel Guinessova rekordu Chao Lu si dokázal zapamatovat díky paměťovému paláci 67 890 čísel.

Odpočívejte, když to potřebujete

To, že si toho pamatujete čím dál míň, může být i důsledkem přepracování a únavy mozku. Pokud svůj chrám myšlenek konstantně přeceňujete, může dojít až menšímu (či většímu) blackoutu.

Dopřejte si odpočinek nejen o víkendu, ale také během pracovního dne, a to nejen ve formě obědové pauzy.

Můžete například vyzkoušet techniku zvanou pomodoro, která slouží k lepší organizaci času. Funguje tak, že se 25 minut konstantně soustředíte na práci či studium a následně si dopřejete krátkou pauzu.

I když se tato metoda týká spíše time managementu, jde především o to, dopřát mozku pravidelné pauzy. Díky tomu nebudete pod palbou tolika úkolů a lépe si vzpomenete na to, kam jste schovali tu proklatou sešívačku.

Autorkou článku je Veronika Lechnerová.