Osobní rozvoj

Chcete být víc kreativní? Osvojte si tyto tvůrčí life-hacky

1. březen 2022

S kreativitou se člověk nerodí, kreativitou se může nechat polapit

Tvrzení, že někomu „pánbíček“ tvůrčích schopností naložil více, totiž podle psychologů už dávno neplatí. Být tvůrčí se můžete naučit, jen potřebujete vědět, jak na to.

Neříkáme, že to bude jednoduché, ale…

Chcete-li se vydat na pátrání po vaší vlastní múze, bude to chtít odvahu a hlavně spoustu cviku. V dnešní době se už totiž k „tvůrčím schopnostem“ můžeme propracovat z “nuly na sto”, jen si musíme osvojit nový způsob myšlení. Dát mu šanci… odblokovat se. Ať to máme ale hezky popořádku, za začátku si vysvětleme, co to ten tvůrčí proces vůbec je. 

„Jakmile pochopíte, co to kreativita je, zjistíte, že jste ji celou domu měli, jen čekala na to správné palivo.“

Důležité je pochopit, jak funguje tvůrčí proces

Jeden z nejpopulárnějších výkladů kreativity pochází od J. W. Younga, který v roce 1940 vydal knihu zvanou A Technique for Producing Ideas. V této příručce vysvětlil proces zrodu nových nápadů, který můžeme shrnout takto:

„Kreativní myšlení není o vytváření něčeho z gruntu nového, ale spíše o přeměně a variacích toho, co už existuje.“

1. Sbírejte nový materiál

Nové nápady nepřichází jen tak zbůhdarma = něco pro ně budete muset udělat. V prvním kroku jsou potřeba informace, které musíte na-sá-vat. Sežeňte si co nejvíce materiálu k danému tématu a nastudujte ho. J. W. Young ale upozorňuje, že tento typ učení nestačí: Pro polapení kreativitou je nutné si rozšiřovat obzory průběžně - toto “bažení po informacích” je koneckonců to, co odděluje „tvůrčí duše“ od těch ostatních. Tzn. nestudujte, jen když máte úkol, věnujte se učení celoživotnímu.

2. Čachrování s informacemi 

V této fázi už máte všechna data v uložišti (tzn. v mysli) a nastal čas na práci s nimi. Během tohoto vstřebávání mějte po ruce vždy papír/záznamník a vše, co se vám v myslí vynoří, si poznamenejte. Přemýšlejte nad tématem zprava zleva, převracejte ho, kombinujte, dívejte se na něho z různých perspektiv.

3. Inkubace aneb nechte to uzrát ve vaší mysli

Taky se vám někdy stalo, že jste třeba složitý úkol vyřešili v limbu těsně před spánkem? Tak to je přesná ukázka toho, proč je nutná tzv. fáze inkubace, tedy odpojení. Přestaňte se svému úkolu věnovat, nechte myšlenky uletět do světa fantazie a vrhněte se na cokoliv, co s ním nesouvisí. V této fázi dle Younga převezme veškerou dřinu „nevědomí“, které si s nabitými informacemi pěkně pohraje, avšak bez rušivých myšlenek, které byste mu nutili vy. 

4. MÁM TO! 

Váš nápad si najde cestu zpět a vy zažijete to, po čem tolik kreativci touží: AHA moment, díky kterému se rodí něco nového. A vy jste autorem. 

5. Tvarujte nápad s pomocí zpětné vazby

Nezapomínejte ale na to, že nápad je potřeba vypustit do světa a hlavně: zjistit, jakou reakci vyvolal. Feedback ostatních je kritický bod tvůrčího procesu, na který se bohužel velmi často zapomíná. Skvělé nápady nevznikají na první dobrou, ale vyvíjejí se. Proto se případnou kritikou nenechte odradit a počítejte s tím, že bez překonávání překážek a „ladění“ se tvůrčí práce zkrátka neobejde.

A to je všechno, 5 kroků, nic víc

Jak vidíte, není na tom žádná věda. A pokud se ptáte, proč tedy existuje něco jako „tvůrčí blok“, hledejte odpověď ve fázích tohoto procesu. Pokud totiž nějaký krok vynecháte, odfláknete nebo přeskočíte rovnou na realizaci, AHA moment nepřichází. Informace neuzrály, sklizeň nápadů se nekoná.

Autorkou článku je Milena Petrášová.