Osobní rozvoj

Worklife balance aneb Mějte život naplněný více než jen prací

22. listopad 2021

Žijeme v rychlé a uspěchané době, kdy na konci dne počítáme spíše splněné úkoly než příjemně strávené chvíle. Ve školce pravděpodobně nikdo neslyšel od své paní učitelky pokárání ve stylu „hlavně buď produktivní, jinak nestojíš ani za zlámanou voskovku“, nicméně v průběhu času v nás vyrostla chiméra přeplněných to-do listů a dlouhodobé vize někam to dotáhnout. Lze se vůbec vymanit z nekonečného pracovního koloběhu a jak toho dosáhnout?

Kde se bere workoholismus

Pojem workoholismus označuje závislost na práci. Vývoj to má vcelku jednoduchý – počáteční nadšení z práce se postupem času mění v posedlost a touhu být čím dál lepší

Workoholik rychle ztrácí zájem o koníčky a pomalu ale jistě mu začíná skomírat sociální, a především pak partnerský život. Například norští vědci odhadují, že závislost na práci se vyskytuje u 7,3–8,3 % populace. Pro srovnání v Americe je přibližně 10 % populace závislé na práci.

Jak rozpoznat workoholismus

A jak vlastně poznáte, že se u vás začíná projevovat ona závislost? 

Podle Národního zdravotnického informačního portálu to mohou signalizovat následující příznaky:

  • Nedokážete ovládat svou touhu po práci, i když se ji vědomě snažíte zkrotit.
  • Ve chvíli, kdy přerušíte práci (ať už dobrovolně či nedobrovolně), cítíte úzkost, smutek, bolí vás hlava nebo třeba i žaludek.
  • Onemocněli jste z přepracování.
  • Váš vztah trpí v důsledku toho, že na partnera/partnerku nemáte čas a podobně vám vyhasínají i přátelské či rodinné vztahy.

Pokud jste se v některých bodech poznali, možná byste měli zpozornět. Obzvlášť jestli trpíte pocitem, že vaši práci nikdo neudělá líp než vy, a proto máte tendenci si jí přibírat stále více. 

Ruku na srdce, skutečně ten úkol nemůže udělat i kolega či kolegyně? Není lepší nechat ve schránce pár neotevřených e-mailů, a naopak se věnovat doma otevřené láhvi vína ve společnosti drahé polovičky? Ta poštovní schránka totiž stejně nebude nikdy prázdná, nemá proto smysl se za tímto nesplnitelným cílem honit.

Důsledky workoholismu

Zde přichází prostor pro to, abychom vám pohrozili potenciálními mrtvicemi, infarkty a dalšími možnými strašáky, které jsou neodmyslitelně spjaty s workoholismem a špatným životním stylem. 

A je tomu skutečně tak, z přehnaného stresu, který s sebou pracovní život nese, se může vyrojit hned několik zdravotních obtíží. Než však přijdou na řadu kardiovaskulární či jiné choroby, zaklepou vám na dveře mysli úzkosti, deprese nebo syndrom vyhoření.

Varovné signály možná pozorujete už teď. Bolest hlavy, únava, nechutenství či přejídání, bolesti žaludku, oslabený imunitní systém nebo vysoký krevní tlak. To a mnoho dalšího jsou pomyslné výstražné kužele, které ukazují, že soustavně čelíte přetížení. Workoholici mají navíc tendenci utápět stres v alkoholu či oblaku cigaretového kouře. Nutno podotknout, že unavený a psychicky vyčerpaný organismus to nikterak nepodpoří, naopak mu to spíše přitíží.

Jak nastolit rovnováhu mezi pracovním a osobním životem

Najít balanc mezi prací a zábavou je těžké. Už na základní škole vás možná učili, že máte prvních pár hodin sedět v lavici, a pak se jít vyřádit do družiny. V reálu to pak vypadalo nejspíš tak, že jste se během vyučovacích hodin neustále ošívali z nedostatku pohybu, měli jste trochu potrhanou pozornost a následně jste lítali jako šílení po malé herně nebo se šli takříkajíc „vymlátit“ na míčové hry do tělocvičny. 

Na školách se zatím worklife balance neučí, i když by to byl v dnešní době jeden z nejdůležitějších předmětů podobně jako efektivní komunikace, kritické myšlení nebo finanční gramotnost.

Školní osnovy nejspíš nepřepíšeme, a proto bude nejlepší zaměřit se sám na sebe a pokusit se o změnu

A kde začít? 

Můžete si například položit otázku, proč se tak často uchylujete k práci. Skutečně vás tolik baví, nebo odvracíte zrak od něčeho jiného, co se ve vašem životě nedaří? 

Pokud je pro vás práce koníčkem, máte velké štěstí. To však není omluvou pro to, abyste měli nacpaný diář jako tašku naloženou jídlem od babičky. Když už nic jiného, potřebujete čas především pro sebe, abyste si odpočinuli a načerpali novou energii pro lepší pracovní výkon. Workoholismus totiž vaší práci spíše uškodí, než že by jí raketovou rychlostí zlepšoval.

Tipy pro worklife balance

Zkuste sami sobě nastavit hranice, od kdy do kdy budete v práci, a striktně to dodržujte. Buď přijďte dříve nebo odcházejte později, obojí však nedělejte. Zpočátku to možná bude těžké, ale postupem času si na novou rutinu rádi zvyknete a budete se sami sebe ptát, jak jste bez těch výletů do přírody nebo hodin čtení vlastně mohli žít.

Z toho plyne další možný krok k nalezení ztracené rovnováhy – najděte si koníček, který vás skutečně bude bavit. Může to být cokoliv, čtení, tanec nebo třeba lezení po skalách. Musíte zkrátka najít protipól ke své práci, který vás bude vábit zpoza psacího stolu do takové míry, že rádi zaklapnete počítač a zmizíte z kanceláře.

Na prvním místě jste vy

Pokud máte pocit, že se vás téma workoholismu opravdu dotýká, přivolejte si na pomoc odborníka, například psychoterapeuta. Na některé věci totiž člověk skutečně sám nestačí a je fajn mít vedle sebe profesionála, který vám pomůže projít procesem znovunalezení rovnováhy.

Zkuste také myslet dříve na sebe než na ostatní, vyhraňte si pravidelný čas na odpočinek a pečujte o svoje tělo. Snažte si svůj život spíše ulehčit než komplikovat a jednou z možností je nepřidělávat si víc práce, než je skutečně nutné.

Autorkou článku je Veronika Lechnerová.