Duševní zdraví

Post-vacation blues: deprese po dovolené a 5 tipů, jak si s ní poradit

27. srpen 2024

Po návratu z dovolené bychom měli být odpočatí a plní energie, přesto s sebou návrat často přináší spíše melancholii a ztrátu motivace. Tento fenomén, známý jako post-vacation blues, může zkomplikovat váš návrat do každodenního života. Abychom vám pomohli tento stav překonat, připravili jsme pět praktických tipů, jak si s post-vacation blues poradit. Nezapomínejte, že klíčem k úspěchu je nejen dobře strávená dovolená, ale i promyšlený návrat zpět do reality.

Co je to post-vacation blues?

Post-vacation blues, česky poprázdninový smutek nebo také deprese po dovolené, je stav, kdy se lidé po návratu z dovolené cítí smutně, demotivovaně a mají potíže s návratem do každodenní reality. Tento fenomén je poměrně běžný a postihuje lidi různého věku a profesí. Zatímco během dovolené zažíváme vysokou úroveň pocitu svobody a absence stresu, návrat do pracovního a rodinného režimu může způsobit náhlý propad nálady. K těmto pocitům může přispět jak fyzická únava z cestování, tak i psychický přechod zpět do „normálního“ života, který má v dnešní době mnoho lidí protkaný stresem.

Příznaky post-vacation blues

  • Smutek a melancholie, často spojené s touhou vrátit se zpět na dovolenou.
  • Ztráta motivace, která se projevuje obtížemi vrátit se do pracovního tempa a plnění každodenních úkolů.
  • Poruchy spánku nebo únava, které mohou být způsobeny změnami v denním režimu během dovolené.
  • Snížená energie, kdy se lidé cítí vyčerpaní i po odpočinku.
  • Pocity frustrace z toho, že každodenní povinnosti v práci či doma mohou působit monotónně a stresově.

Proč nás může potkat deprese po návratu z dovolené?

Na to existuje jednoduchá odpověď. Jen se to představte: jste na pláži, slunce svítí, moře šumí a starosti každodenního života se zdají být nedosažitelně daleko. Jenže pak přijde ten okamžik, kdy se musíte sbalit a vrátit se zpět do svého „starého života”, kde na vás čeká hromada e-mailů, vstávání brzy ráno a nekonečný seznam úkolů. Tenhle střet mezi pohodou na dovolené a stresem pracovního života může způsobit opravdový šok pro tělo i mysl.

A aby toho nebylo málo, během dovolené často vybočíte ze svého běžného denního režimu. Možná chodíte spát později, dopřáváte si jiná jídla v jiný čas nebo zcela opouštíte obvyklé rituály. Když se pak vrátíte domů do pracovního nasazení, tělo si musí zvyknout nejen na staré tempo, ale také se vyrovnat s tím, že ty příjemné změny z dovolené jsou najednou pryč. Návrat do reality zkrátka může být fyzicky i psychicky náročný – a právě v tu chvíli se zrodí post-vacation blues.

Prevence je základ: Myslete na návrat ještě před odjezdem!

Než se pustíme do samotných praktických tipů, jak se vypořádat s depresí po dovolené, je důležité říct, že stavu post-vacation blues se můžete zkusit i zcela vyhnout nebo jeho dopady alespoň zmírnit. Možná vám to může připadat trochu zvláštní, ale když si připravíte dobré podmínky pro odjezd na dovolenou, zvýšíte tak šance na hladký návrat. Některé z tipů vám také pomohou na dovolené opravdu vypnout pracovní myšlenky.

1. Ukliďte si své úkoly
Před odjezdem na dovolenou si udělejte pořádek ve svých úkolech stejně jako třeba děláte před odjezdem pořádek v kuchyni. Vytvořte si seznam priorit pro svůj návrat. Když se vrátíte do práce a budete mít jasně stanovené, co je potřeba řešit jako první, výrazně to sníží váš stres a umožní vám se lépe aklimatizovat.

2. Delegujte povinnosti
Pokud máte možnost, delegujte svým kolegům některé ze svých povinností ještě před odjezdem. To vám umožní skutečně vypnout a užít si dovolenou bez toho, že by vás neustále trápily myšlenky na práci. Po návratu se pak budete moci soustředit na důležitější úkoly, které nemohl nikdo jiný zvládnout.

3. Vytvořte si vlastní návratový rituál
Zaveďte do svého života malý rituál, který bude spojený s každým návratem z dovolené. Může jít o něco úplně jednoduchého, jako je třeba objednání večeře z oblíbené restaurace. Nebo si můžete zavést do cestovatelského života i něco praktického, třeba že si hned po příjezdu vybalíte kufr. Podstatné je, aby vám návratový rituál usnadnil příjezdy domů.

5 tipů, jak si poradit s post-vacation blues

Pokud se u vás i přes veškerou přípravu přece jen objeví příznaky post-vacation blues, nezoufejte. Zde je pět tipů, které vám mohou pomoci překonat tento přechodný stav a vrátit se zpět do běžného života s lehkostí.

1. Vraťte se včas 

Máte-li možnost, pokuste se vrátit z dovolené o den nebo dva dříve než vám skončí volno v práci. Dodatečný čas vám umožní pomalu a plynule přecházet z dovolenkového režimu zpět do reality. Místo náhlého skoku do pracovního kolotoče si tak dopřejete chvíli na vybalení, odpočinek a postupnou aklimatizaci. 

2. Naplánujte si něco příjemného 

Návrat do práce si co nejvíce zpříjemněte, především první den. Může to být například oblíbený oběd, který si dopřejete, nebo drobný dárek, který přinesete kolegům a v rámci přestávky jim povyprávíte o zážitcích z dovolené. Můžete si taky naplánovat setkání s přáteli po práci nebo zkrátka první den po dovolené v práci naplňte něčím, co vám zaručeně zvedne náladu!

3. Začněte plánovat další dovolenou 

Jakmile se vrátíte z jedné dovolené, můžete stesk zahnat tak, že začnete přemýšlet o té další. Nemusí to být hned další velká dovolená, radost vám zaručeně udělá i víkendový výlet. Těšení se na další zážitky vám pomůže udržet si pozitivní náladu

4. Nenechte se zahltit úkoly 

První den v práci po dovolené neočekávejte, že budete na 100 % produktivní. Buďte k sobě laskaví a dejte si čas na postupný návrat do plného pracovního nasazení. Vyhněte se plánování důležitých schůzek nebo řešení náročných projektů hned první den. Místo toho se zaměřte na menší úkoly a postupně se navraťte k plné produktivitě.

5. Naplňte svůj život radostnými maličkostmi 

Tohle bude znít asi jako klišé, ale cílem by mělo být vybudovat si takový životní styl, ze kterého nebudete chtít utíkat, ale naopak se do něj budete rádi vracet. Začněte si vytvářet plnohodnotný život, který vám přináší radost i mimo dovolenou. Radostné maličkosti v každodenním životě vám pomohou udržet si spokojenost a vyrovnanost. Schválně se zamyslete nad tím, co vám dělá radost ve všedním životě a pokuste se naplnit své dny nejen pracovními starostmi.

Rada na závěr: Buďte kolegiální. Pamatujte také na své kolegy, kteří se právě vrátili z dovolené. Nemějte od nich hned vysoká očekávání a dejte jim čas na aklimatizaci, stejně jako ho potřebujete vy. 

Autorkou článku je Petra Čermáková