Osobní rozvoj

Dovolená není homeoffice: Jak si odpočinout a zlepšit produktivitu?

25. červen 2024

Venku je teplo, za okny kanceláře svítí sluníčko a ve vzduchu je cítit rychle se blížící čas letních dovolených. Pokud deadliny a neodkladné meetingy straší ve vašich kalendářích a vy si pohráváte s myšlenkou, že si při nejhorším vezmete počítač na dovolenou s sebou, nebo se na důležitou schůzku připojíte z telefonu na hotelové Wi-Fi, pak je tento článek přesně pro vás.

4 důvody, proč nepracovat na dovolené

Že je odpočinek důležitý, to víte asi všichni. Pravidelný odpočinek prospívá všem oblastem života! Dokonce i práci, ve které jste mnohem více produktivní, když jste odpočatí. Blahodárné účinky odpočinku a dovolené jsou podložené mnoha vědeckými studiemi a zkoumají se už pěkných pár let. Níže najdete několik hlavních důvodů, proč je tak důležité hodit práci za hlavu, když vyrazíte na dovolenou.

Na dovolené načerpáte energii

Ať už bude vaše dovolená více či méně aktivní, jedno je jasné – načerpáte energii. Ta je důležitá nejen k tomu, abyste po návratu mohli naskočit zpátky k pracovnímu stolu plní motivace, ale také je zkrátka nutná pro to, aby vaše tělo fungovalo tak, jak má. Nejvíce energie načerpáte, když si na dovolené opravdu dovolíte vypnout – tedy alespoň na chvíli zapomenout na pracovní povinnosti.

Přispějete duševní pohodě

Každodenní stres, který je nedílnou součástí rychlého pracovního života, je třeba pravidelně odbourávat. Jinak z toho jednoduše ztratíte hlavu. Když odcestujete na dovolenou, tak se po překonání cestovní horečky dostaví pozitivní emoce. Dovolená zkrátka zlepší vaši náladu a dost pravděpodobně také vaši spokojenost. Na dovolené máte také jedinečnou možnost trávit nerušený a opravdu kvalitní čas s lidmi, na kterých vám záleží.

Po návratu budete produktivnější

Po zázračném receptu na produktivitu touží každý s nabitým diářem a plným inboxem. Cesta k produktivitě ale určitě nevede přes přesčasy. Naopak. Je prokázáno, že pravidelné přestávky a čas strávený odpočinkem bez myšlenek na práci jsou pro produktivitu naprosto klíčové! Dovolená vám pomůže vybočit z každodenní pracovní rutiny, což udrží vaši pracovní motivaci a efektivitu. A dokonce je možná i zlepší.

Dovolená podpoří vaši kreativitu

Odpočatý a regenerovaný mozek je schopný lépe generovat nové nápady a řešit složité problémy, věděli jste to? Dovolená vám poskytne příležitost k načerpání nových podnětů a inspirace, což může vést ke zvýšení kreativity. Nové prostředí a zážitky často vedou k novým perspektivám a inovativním řešením. Zkrátka když si dovolíte na chvíli vypnout, vyplatí se vám to.

Jak pracovat se stresem po návratu z dovolené?

Pokud jste nyní už přesvědčení, že počítač do kufru na dovolenou nezabalíte, je důležité se připravit na návrat z dovolené zpět do reality. Ten může být pro někoho stresující. Je možné, že se po příjezdu vrátíte k hromadě e-mailů, které budete muset řešit. Také je možné, že budete muset velmi rychle naskočit zpět do koloběhu plnění cílů a deadlinů. A v období dovolených je také dost možné, že budete muset řešit práci svých kolegů. 

Nic z toho vás ale nesmí odradit si svou dovolenou opravdu užít bez myšlenek na práci. Myslete na to, že si dovolenou zasloužíte užít na maximum. A blahodárný vliv, který to bude mít na práci, je popsaný výše v článku. 

Tipy pro hladký návrat z dovolené do práce

Existuje několik věcí, které můžete zařídit před odjezdem na dovolenou, aby byl váš návrat do práce hladší. Tyto kroky také pomohou k tomu, že se to bez vás v práci opravdu nezblázní.

Naplánujte si práci předem: Snažte se dokončit všechny důležité úkoly a projekty před odjezdem na dovolenou. Zásadním bodem je zde komunikace, nebojte se říct si o pomoc svým kolegům. 

Nastavte automatické odpovědi: Informujte své kolegy a klienty, že jste na dovolené. Přidejte do odpovědi kontakt na někoho, s kým mohou řešit urgentní problémy, když nebudete na příjmu.

Delegujte úkoly: Všechny úkoly, které je potřeba dělat denně, svěřte svým kolegům. Stejné platí pro úkoly, které je potřeba dokončit v termínu vaší dovolené.

    Naučte se odpočívat, i když zrovna nejste na dovolené

    Dovolená je skvělým prostředkem, jak si odpočinout. Co ale dělat, když zrovna nikam odjet neplánujete? Odpočívat se naštěstí dá i jinak, než na dovolené. Je velmi důležité zahrnout odpočinek i do běžného pracovního života. Každý má na to vlastní recept. Někdo běhá, někdo medituje, někdo si čte nebo třeba tráví čas s přáteli. 

    Umět si dobře naplánovat pracovní a osobní život může být někdy docela fuška. Nečekejte proto, že z vás bude hned profík. Pro dlouhodobou spokojenost v životě je ale správně nastavený work-life balance naprosto klíčový. Vyplatí se na něm začít pracovat co nejdřív.

    Co si z toho odnést?

    Dovolená nám umožňuje načerpat energii, zlepšit naši duševní pohodu, zvýšit produktivitu a podpořit kreativitu. Nezapomínejte si tedy dopřávat čas pro sebe a své blízké, abyste se mohli vracet do práce s novým elánem a motivací. Pamatujte, že správně nastavený work-life balance je klíčem k dlouhodobé spokojenosti a úspěchu. Ať už plánujete exotickou dovolenou nebo jen krátkou pauzu na čerstvém vzduchu, věnujte čas sami sobě – zasloužíte si to!

    Užijte si svou dovolenou naplno a vraťte se zpět s novou energií a inspirací. Šťastnou cestu!

    Autorkou článku je Petra Čermáková